BlogOnze specialisten posten regelmatig belangrijke topics op deze blog. U kan zich inschrijven op deze blog via de rechterzijbalk. Schrijf enkel in voor de onderwerpen die u interesseren. Wanneer er een nieuw artikel gepost wordt, krijgt u een melding op het ingeschreven e-mailadres.

Allergisch voor huisstofmijt? Eet dan geen meelworm

Gepost op 2014-09-30 18:26:53 door Natasja in de categorie Kinderopvang-

Delhaize is de eerste supermarktketen die smeerpasta op basis van meelwormen verkoopt. Mensen met een schaaldieren­allergie mogen die wormen niet eten. Maar ook wie allergisch is voor huisstofmijt, blijft er beter af, staat op het etiket te lezen. Bij een allergie voor huisstofmijt moet u niezen als die beestjes in de buurt zijn.

Een bizarre link met het eten van wormen? ‘Eigenlijk niet’, zegt allergie-expert Bart Lambrecht. ‘Wormen behoren tot dezelfde familie als schaaldieren én huisstofmijten. Ze bevatten allemaal de stof chitine, waarop mensen allergisch kunnen reageren. Maar ik zeg “kunnen”, omdat het helemaal niet zeker is of dat zal gebeuren.’

Zeer veel is daar nog niet over bekend, de waarschuwing staat er dus vooral uit voorzorg.

‘Eigenlijk is het belangrijkste advies dat je moet opletten als je allergisch bent voor schaaldieren of huisstofmijt. Probeer eerst met een kleine hap. Krijg je geen uitslag of andere reactie, dan kun je wat meer eten.’

Een boodschap die veel Belgen in de oren moeten knopen, want huisstofmijt is allergie nummer één in ons land. ‘15 tot 16 procent van de Belgen heeft er last van’, zegt professor Philippe Gevaert van het Gentse Universitair Ziekenhuis, die onderzoek deed naar de allergieën van de Belg.

Bron : De Standaard

Meer weten over allergenen ? Volg onze opleiding.
» Stuur door naar een vriend
» Reacties (0)


Uw reactie op deze postUw naam