BlogOnze specialisten posten regelmatig belangrijke topics op deze blog. U kan zich inschrijven op deze blog via de rechterzijbalk. Schrijf enkel in voor de onderwerpen die u interesseren. Wanneer er een nieuw artikel gepost wordt, krijgt u een melding op het ingeschreven e-mailadres.

Baby's en peuters verslaafd aan de tablet

Gepost op 2014-09-30 17:21:30 door Natasja in de categorie Kinderopvang-

Jonge kinderen anno 2014

Het is geen vreemd gegeven dat kinderen anno 2014 opgroeien met een smartphone en/of tablet. Daar waar vroeger babyspeeltjes te koop aangeboden werden met vrolijke kleurtjes en beweging om de zintuigen te prikkelen is dit nu de smartphone of tablet. Het viel Dr. O’Connor op dat baby’s van slechts enkele maanden oud konden communiceren op een manier welke totaal nieuw is. Dat het belang van het kind ondergeschikt is aan de gevestigde belangen van technologische bedrijven en software producenten om de markt te veroveren met touchscreen apparaten en apps. Dat de gezinnen met baby’s en jonge kinderen een doelgroep is die door slimme marketing klaar worden gemaakt met de slogan dat het nodig is voor de toekomst van het kind.

Het resultaat is dat in 2013 al 33 procent van de baby’s regelmatig een tablet ‘bespeelde’ en dat dit percentage in 2014 al 45 procent is. Een flinke stijging binnen één jaar. Gemiddeld hebben baby’s de tablet zo’n 10 tot 30 minuten per dag in handen. Bij kinderen tussen de 1 en 2 jaar is het gebruik van de tablet al opgelopen naar 60 procent en onder kinderen van 3 jaar gebruikt 77 procent de tablet. Gemiddeld besteden deze jonge kinderen 18,3 minuten per dag aan het spelen op de tablet (Mediawijzer.net).
Resultaat van het onderzoek

Baby’s en peuters vertonen tekenen van verslaving aan smartphones en tablets! De eerste resultaten wijzen erop dat de draadloze apparaten invloed hebben op de concentratie en stemming (negatief) van het kind welke een tablet gebruikt.

Wat andere landen al weten

Onze jonge kinderen zijn in de groei. Hun zenuwstelsel en hersenen moeten nog ontwikkelen. Het gevolg van draadloos gebruik is niet bekend voor de lange termijn. Er zijn genoeg buitenlandse onderzoeken die waarschuwen voor het gebruik op de korte termijn. De gevaren zijn te groot.
  • In Frankrijk heeft het voltallig parlement in 2010, ingestemd met een verbod op mobiele telefoons op basisscholen. Dit vanwege mogelijk gezondheidsgevaren voor kinderen.
  • De Waalse minister van Volksgezondheid Eliane Tillieux pleit voor een verbod op het gebruik van gsm's in het basisonderwijs. De minister haalt aan: ''Wetenschappelijke studies geven aan dat jongeren die veel mobiel bellen ook een hoger risico lopen op gezondheidsproblemen, die te wijten zijn aan de straling.''
  • In India zijn zendmasten nabij scholen op last van de overheid verwijderd.
  • De Amerikaanse regering adviseert dat kinderen jonger dan twee jaar geen draadloze apparaten moeten gebruiken.
In 2011 heeft de Raad van Europa al haar lidstaten geadviseerd om
  • het onmiddellijk toepassen van het voorzorgsbeginsel (b.v. door het toepassen van het ALARA-principe, inhoudend dat de elektromagnetische straling as low as reasonably achievable dient te zijn) het verlagen van de stralingsbelasting van de bevolking
  • het verlagen van de blootstellingslimieten
  • het voorzorgsbeginsel met name in acht nemen ten aanzien van kwetsbare groepen als jongeren en kinderen
  • het niet toelaten van GSM’s, DECT-telefoons, WIFI/WLAN draadloos internet in klaslokalen en scholen
  • het meer preventief te werk gaan bij het beoordelen van gezondheidsrisico’s.
Peter Andriaenssen

Kinderpsychiater Peter Adriaenssens roept ouders op om geen tablets meer te kopen, zolang die niet veiliger zijn. Volgens hem moeten de ontwikkelaars van tablets en laptops die toestellen veiliger maken voor kinderen. Op sociale media zouden haatboodschappen bijvoorbeeld geblokkeerd moeten kunnen worden.

Bron : Nieuwsblad + mens-en-gezondheid.infonu.nl
» Stuur door naar een vriend
» Reacties (0)


Uw reactie op deze postUw naam