BlogOnze specialisten posten regelmatig belangrijke topics op deze blog. U kan zich inschrijven op deze blog via de rechterzijbalk. Schrijf enkel in voor de onderwerpen die u interesseren. Wanneer er een nieuw artikel gepost wordt, krijgt u een melding op het ingeschreven e-mailadres.

10 weetjes over eieren

Gepost op 2014-08-25 12:08:50 door Natasja in de categorie Kinderopvang-

Getraceerde kippen

Kippeneieren zijn met voorsprong het meest bekend in onze streken, gevolgd door die van eenden, ganzen en kwartels. Nochtans kunnen mensen eigenlijk van eender welke vogelsoort de eieren opeten, zelfs inclusief de schaal. Van een reusachtig struisvogelei tot een mini kolibrie-ei. Ook van sommige reptielen en vissen worden de eieren beschouwd als delicatesse. Denk maar aan kaviaar, de eitjes - of kuit- van zilversteuren.
 
Op eitjes uit de winkel vind je sinds 2001 een verplichte code. Die bestaat uit drie delen. Het eerste deel is een 0,1,2 of 3 en vertelt je respectievelijk of een kip uit een bio-, vrije uitloop, scharrel of kooisysteem komt. Daarna komt een lettercombinatie die staat voor het land van herkomst. Tot slot volgen nog zeven cijfers, waarvan de eerste vijf het identificatienummer van het bedrijf vormen, en de laatste twee het eventuele stalnummer. Zo is elk ei perfect traceerbaar.Op ons bord
 
Eieren zijn niet enkel lekker, ze hebben ook een aantal eigenschappen die hen vrijwel onmisbaar maken in de keuken. Eigeel is bijvoorbeeld een emulgator, dat betekent dat het twee stoffen die anders moeilijk mengbaar zijn helpt mengen. Zo kan je met azijn en olie, die elkaar normaal afstoten, toch een emulsie maken, zoals een lekker vettige mayonaise. Ze dienen ook als bindmiddel in veel gebak en sauzen.
 
Voor wie echter allergisch is aan eieren, zijn er genoeg alternatieven voor handen die zowel de smaak als functies van een ei kunnen overnemen. Zo geeft het specerij Kala Manak dezelfde smaak, omdat het net als eieren enigszins naar zwavel ruikt. Het is vooral populair in de Zuid-Aziatische keuken. Voor de bindende functie van een ei te vervangen kan tofu of soja gebruikt worden, maar ook vruchten met een hoog pectinegehalte.

Zo voorkom je rotte eieren

Als je zelf eitjes raapt in de tuin, is de verleiding groot om ze even onder de kraan te houden om veren en modder af te spoelen. Toch doe je dit beter niet, omdat je zo de beschermlaag rond de schaal beschadigt, waardoor het ei sneller kan bederven. Een eischaal is immers luchtdoorlatend, waardoor bacteriën naar binnen kunnen.
 
Je kan eieren twee tot drie weken bewaren, iets langer als je ze in de koelkast houdt. Als je twijfelt of een ei nog goed is, kan je het in een kom water leggen. Een vers ei zinkt naar de bodem. Hoe ouder het ei, hoe meer het zal drijven. Dat komt omdat het water in een ei na verloop van tijd verdampt, waardoor de luchtkamer in het ei groter wordt. Dit is de ruimte tussen de schaal en de water- en luchtdichte vliezen rond het ei.
 

Bron : http://www.veldverkenners.be

 
» Stuur door naar een vriend
» Reacties (0)


Uw reactie op deze postUw naam