BlogOnze specialisten posten regelmatig belangrijke topics op deze blog. U kan zich inschrijven op deze blog via de rechterzijbalk. Schrijf enkel in voor de onderwerpen die u interesseren. Wanneer er een nieuw artikel gepost wordt, krijgt u een melding op het ingeschreven e-mailadres.

De zon is in het land! Enkele belangrijke tips.

Gepost op 2014-07-17 15:48:45 door Natasja in de categorie Kinderopvang-

Waar moet ik op letten als ik zonnebrand koop?
“Het allerbelangrijkste is dat je zorgt voor een product dat beschermt tegen zowel UV-A als UV-B. Dit staat duidelijk op de verpakking. Zie je het niet staan, of maar één van deze lettercombinaties, zoek dan een middel van een ander merk.  Daarnaast mag een kind jonger dan zes maanden niet ingesmeerd worden met zomaar een willekeurige zonnecrème. Het wordt aangeraden een zonnemelk te gebruiken die speciaal voor baby’s is ontwikkeld. Deze bevat minder chemische bestanddelen en meer “fysieke afweermiddelen”. Hierdoor zal de zon worden weerkaatst door de ingrediënten. Dus een soort beschermende filter op de huid. Een zonnecrème voor volwassenen bevat meestal producten die in de huid dringen en daar hun beschermende werking doen. Gebruik een zonnecrème bij een kind jonger dan 6 maanden enkel op de huid die het meest blootstaat aan de zon : handen, armen, aangezicht, knieën,…

Kan zonnebrand bederven?
“Jazeker, zonnebrand heeft een houdbaarheidsdatum. Die staat vaak, maar niet altijd, vermeld op de verpakking. Ongeopend is het ongeveer 2,5 jaar houdbaar, een geopende fles zonnebrand blijft een jaar goed.

Kan je verbranden in de schaduw?
Een kind onder 1 jaar kan door z’n tere huid geen direct zonlicht verdragen. Zoek dus steeds de schaduw op als de baby wil spelen. Beschutting zoeken is niet voldoende. Want ook in de schaduw is er nog steeds enige uv-straling aanwezig. Vooral tijdens de middaguren kan deze uv-straling meedogenloos hard toeslaan zonder dat we het meteen beseffen.
 
Hoe schadelijk is het als een kind verbrandt door de zon?
“Het kan heel erg schadelijk zijn. Uit onderzoek is gebleken dat vooral zonverbranding op kinderleeftijd een hogere kans geeft op het ontwikkelen van een melanoom later in het leven. Een melanoom is de meest agressieve vorm van huidkanker. Ook op onze poli in het Catharina Ziekenhuis zie ik patiënten die vroeger vaak verbrand zijn en nu een melanoom hebben. Het dus zeer belangrijk om de kinderen goed in te smeren.”

Als ik zonnebrandcrème smeer, ben ik dan honderd procent beschermd?
“Nee, helaas niet. Smeren is goed en belangrijk, maar geeft geen volledige bescherming. Dus naast smeren is het ook verstandig om aanvullende maatregelen te nemen, zoals het dragen/gebruiken van een hoed of pet, UV-werende kleding en een UV-werende parasol.” Wat vaak (jammer genoeg) wordt vergeten is dat er ook zonnebrillen bestaan. Die zijn er niet als modeaccessoire, maar als pure noodzaak. Elke schade, hoe klein ook, aan het oog van een baby in onomkeerbaar. Het kan dus alleen maar slechter worden en niet beter. Zorg steeds voor een brilletje dat 100% biedt tegen UVa en UVb-stralen. En daar zijn de kleurrijke plasticbrillen in trendy roze of de brilletjes met leuke vormen vaak niet bij. Kies een speciale kinderzonnebril. De goedkope brilletjes in de supermarkt of aan een strandwinkeltje doen vaak meer kwaad dan goed.
 
Bron: Catharina Ziekenhuis + zonnecrème worldpress
 
» Stuur door naar een vriend
» Reacties (0)


Uw reactie op deze postUw naam