BlogOnze specialisten posten regelmatig belangrijke topics op deze blog. U kan zich inschrijven op deze blog via de rechterzijbalk. Schrijf enkel in voor de onderwerpen die u interesseren. Wanneer er een nieuw artikel gepost wordt, krijgt u een melding op het ingeschreven e-mailadres.

Opheffing meldingsplicht bof vanaf 1 november 2013

Gepost op 2013-10-29 00:00:00 door Natasja in de categorie Kinderopvang-

Minister Jo Vandeurzen heeft beslist om de meldingsplicht voor bof op te heffen vanaf 1 november 2013. De reden hiervoor is dat deze meldingsplicht, die ingesteld werd op 16 juni 2012, zijn doel bereikte. We hebben een goed beeld van de verspreiding van bof in Vlaanderen en de artsen zijn goed geïnformeerd over de beperkte maatregelen die men kan nemen om de bof in te dijken.

Maatregelen

Deze maatregelen bestaan uit het controleren en eventueel vervolledigen van de vaccinatiestatus van de contacten van een bofpatiënt en het thuishouden van een zieke met bof tot 5 dagen na het begin van de symptomen. Ook het toepassen van een goede hand-, hoest- en nieshygiëne helpt om de verspreiding van bof te voorkomen. Ook na het opheffen van de tijdelijke meldingsplicht voor bof, blijft het nemen van deze indijkingsmaatregelen noodzakelijk.

Bof in Vlaanderen

Bof kwam voor in epidemische haarden bij studenten en verspreidde zich over heel Vlaanderen. Vooral studenten, schoolgaande kinderen en jong volwassenen worden door bof getroffen. Bof kent over het algemeen een mild verloop, maar soms kunnen er complicaties optreden.

Er is geen specifieke behandeling wel kan men de symptomen bestrijden met pijnstillers en koortswerende middelen.

De reden voor het opnieuw opkomen van bof is een combinatie van meerdere factoren. De belangrijkste zijn de wegebbende immuniteit na bofvaccinatie en nauwe contacten in groepen met onvolledig gevaccineerde of niet recent gevaccineerde personen, zoals studenten.

Personen die bof oplopen ondanks vaccinatie hebben minder kans op complicaties en ziekenhuisopname dan ongevaccineerde bofpatiënten.

De evolutie van bof zal verder opgevolgd worden via de peillaboratoria en de peilhuisartsen van het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid.

Bron : www.zorg-en gezondheid.be
Meer informatie over meldingsplicht : http://www.zorg-en-gezondheid.be/meldingsplichtigeinfectieziekten/
» Stuur door naar een vriend
» Reacties (0)


Uw reactie op deze postUw naam